Μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση της κυπριακής κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, είπε πως ένας από τους δύο στόχους της επίσκεψης του στην Αυστραλία είναι οι επαφές και επικοινωνία με τους αποδήμους καθώς, αποτελούν δύναμη πολλαπλασιασμού, επειδή αποτελούν άτυπους πρεσβευτές. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια τους να μεταβιβάσουν τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου στα παιδιά τους, σημειώνοντας ότι αυτά θα διατηρήσουν, με πολιτικούς όρους, τις καλύτερες σχέσεις της νέας τους χώρας της Αυστραλίας με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής , εισηγήθηκε στους αποδήμους της παροικίας της Βικτώριας να εξηγούν στους Αυστραλούς ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής και πρωτίστως παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δήλωσε επίσης ότι οι τουρκικές προκλήσεις θα αντιμετωπισθούν όχι στο γήπεδο που θέλει να παίξει η Τουρκία, αλλά με ψυχραιμία και σύνεση στο πλαίσιο της συνεργασίας, της ειρήνης και της ευημερίας. Είπε ακόμα ότι και στην Κύπρο αγωνιζόμαστε και παρά το γεγονός ότι χάσαμε το 37% των εδαφών μας με την τουρκική εισβολή, καταφέραμε να οικοδομήσουμε μια οικονομία από τις καλύτερες στην Ευρώπη.
Τόνισε πως κατά καιρούς κάναμε λάθη με τελευταίο την κατάρρευση των τραπεζών και το πλήγμα στην οικονομία το 2013, επισημαίνοντας ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο με την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας να είναι από τις καλύτερες στην ΕΕ, και αυτό επειδή όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι φορείς της οικονομίας (συντεχνίες- εργοδότες) έδειξαν υπευθυνότητα, αλλά κυρίως λόγω της εργατικότητας των Κυπρίων.
Επανέλαβε ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συγκρούονται η αρπακτική πολιτική της Τουρκίας με παρεμβάσεις και εισβολές σε γειτονικές και πιο απομακρυσμένες χώρες, και η πολιτική των συνεργασιών, της ειρήνης, του διαλόγου και της συνεργασίας που προωθούν Ελλάδα και Κύπρος. Περαιτέρω ανέφερε ότι στην ΑΟΖ γίνεται εισβολή στην Κύπρο και την Ελλάδα και πρέπει να βρεθούν εκείνοι οι τρόποι ώστε να καταλάβει η Τουρκία ότι αυτές οι ενέργειες είναι χαμένος κόπος για την Άγκυρα και ζήτησε από την παροικία να παραμερίζει τις όποιες διαφορές και στο εθνικό θέμα να είναι ενωμένη
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον πολιτικό λόγο των Βουλευτών, είπε πως ο πολιτικός λόγος έχει βελτιωθεί και ειδικά στην παρούσα βουλευτική θητεία. Πρόσθεσε ότι σύντομα θα εισαχθούν νέοι κανονισμοί δεοντολογίας που θα καλύπτουν ακόμα τρόπους συμπεριφοράς με πολύ συντεταγμένο και συγκεκριμένο τρόπο. Σχετικά με την αναγκαιότητα ανέγερση νέου κτηρίου της Βουλής και για το κόστος, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι τη ανέγερση νέου κτηρίου δεν είναι θέμα ιδιοτροπίας των μελών της Βουλής ή του Προέδρου της. Συνεχίζοντας επεσήμανε πως η έκφραση κριτικής και άποψη θα πρέπει να εδράζεται αφού εξεταστεί αν το υφιστάμενο κτήριο είναι λειτουργικό, και ανέφερε ότι είναι αυτοί που κάνουν παρατηρήσεις ότι δεν υπάρχει πρόσβαση για ανάπηρους που ασκούν κριτική ότι θέλουμε μέγαρο.Στη συνέχεια κάλεσε αυτούς που ασκούν κριτική να συγκρίνουν το κτήριο της Βουλής με οποιαδήποτε Βουλή χώρας του τρίτου κόσμου, για να διαπιστώσουν πως δεν υπάρχει χειρότερο κτήριο.
Απαντώντας σε αίτημα των αποδήμων για κίνητρα για τους επαναπατρισθέντες, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι Βουλευτές που απαρτίζουν την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, συμφώνησαν να εγγραφεί θέμα προς συζήτηση στην Βουλή. Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι ήρθε η ώρα για ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων με την Αυστραλία καθώς η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε χαιρετισμό και σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αυστραλία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αυστραλιανή πλευρά θα αποφασίσει σύντομα να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για την αποφυγή διπλής φορολογίας, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο κρατών.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στη συνέχεια ότι εκδηλώσεις όπως αυτή είναι σημαντικές για τις προσπάθειές να προωθηθούν περαιτέρω το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κύπρου. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυνατότητα συνεργασίας που προσφέρεται στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, η Κύπρος, φιλοδοξεί να γίνει πύλη προς την Ευρώπη, για εταιρείες από χώρες της Κοινοπολιτείας που επιθυμούν να επενδύσουν στην ΕΕ, δεδομένης της εξόδου των Ηνωμένων Πολιτειών από την ΕΕ, συνέχισε ο κ. Συλλούρης. Τόνισε, πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η διμερής συνεργασία με τους εταίρους της Κοινοπολιτείας, ειδικά στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και της εκπαίδευσης.
Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ